fbpx

Duivenissen

Inlogformulier

Google+

Jespers-Vanderwegen, Holsbeek

1 nationaal La Souterraine (2014) 9415 jaarlingen

"Dat kunnen ze dus ook"

Als iemand de pannen van het dak speelt met de jongen, dan wordt er al gauw gefluisterd: "Met jongen kunnen ze het wel, maar laat ze maar eens proberen met oude of jaarlingen..." Zo zijn duivenmelkers nu eenmaal zeker? Meer moet je echter niet zeggen om Herman Jespers en Johnny Vanderwegen te motiveren. Ze namen de uitdaging aan in 2013 en kijk... reeds bij een van de eerste confrontaties van 2014 was het bingo: 1 nationaal op La Souterraine-I tegen 9415 jaarduiven, snelste overigens van heel het konvooi van 16449 duiven.

Het koppelteken

De eerste link tussen Herman en Johnny is eigenlijk Marie Marx, de moeder van Johnny. Toen Marie immers haar nieuwe partner Herman aan haar zoon Johnny voorstelde, konden die mekaar meteen goed vinden. Ze bleken immers dezelfde hobby te hebben: postduiven. Bij Herman Jespers (°1957) hadden ze thuis geen duiven, maar zijn opa had ze wel en in de buurt had zowat iedereen duiven. De kleine Herman was wel geboeid door de duiven van opa, maar op het hok komen, daar was geen sprake van. Vitessers van de oude stempel, weet je wel. Omdat hij aandrong mocht hij zelf wat duifjes houden, met oude ringen van opa, maar veel gebeurde daar niet mee en de duiven verdwenen weer geruisloos uit zijn leven. Tot in 1992: Herman die zich in 1989 vestigde als zelfstandig garagist in Holsbeek, vond dat hij wel stilaan genoeg "geïnstalleerd" was om zich een hobby aan te meten. Zijn eerste liefde kwam terug en hij zou duivenmelker worden. Maar hoe begin je daaraan...

Beginnersfouten

Herman Jespers heeft weinig goede herinneringen over gehouden aan zijn beginjaren. Zoals zoveel beginners zonder coach maakte hij alle mogelijke fouten: een slecht hok, van iedereen duiven aannemen die ze konden missen, te gul voederen... Het gevolg laat zich raden: een vreemdelingenlegioen met waardeloze duiven en alle ziektes van de wereld op je kop, tot acute paratyfus toe. En het duivenmelkerslegioen... die kijken meewarig mee over je schouder, zo van " Zie, weer een die geen prijs kan spelen". Eigenlijk is Jespers nogal cynisch over zijn beginjaren: "Denk maar niet dat er één is die je echt vooruit helpt. Je hoort heel wat cafépraat waarbij ze elkaar om het meest beliegen en tegenspreken... En je krijgt duiven, ja, maar vooral de afval want je hoort ze denken: die kent er toch niks van..." Maar Herman Jespers bleef natuurlijk niet bij de pakken zitten, hij las veel, zocht naar betere duiven en geraakte stilaan "bij de mensen" zoals dat heet. Hij won zelfs eens 2 interprov. Vierzon en dat gaf de smaak naar meer van dat.

Een andere ervaring...

"Dan heb ik toch meer geluk gehad," spreekt Johnny hem tegen. Johnny Vanderwegen (°1980) woonde in Bertem. Hij had er aanvankelijk wat "soepduiven" in een minihokje. Ze vlogen wel af, maar ambitie om met duiven te spelen had hij niet, nog niet. Dat zou veranderen toen hij op leercontract ging in Garage Vandezande in Sint-Joris-Weert, waar hij duivenman Jean Hertmans leerde kennen. Die had het goed voor met de jonge Johnny en zou van hem een echte duivenmelker maken. Het credo van Jean was simpel: zonder een goed hok en zonder goede duiven gaat het niet. Hij schonk hem dan ook een zestal bruikbare koppeltjes en het duivengild was een enthousiast lid rijker. Johnny speelde meteen zijn prijzen en spaarde zijn eerste centen voor een echt duivenhok. Met de steun van zijn moeder - zijn ouders waren ondertussen gescheiden - kocht hij zich een hok bij - toen nog - Goethuys in Bekkevoort.

2000

Het hok stond er amper in Bertem, toen beslist werd dat Johnny en zijn ma zouden intrekken bij Herman Jespers in Holsbeek. Een nieuw samengesteld gezin dus, maar voor Johnny en Herman was het veel meer dan dat: ze zouden hun gemeenschappelijke hobby en ambitie samensmeden tot de tandem Jespers-Vanderwegen, allerminst beseffend hoe hun naam 10 jaar later wereldwijd zou weerklinken als een klok. Het hok werd in Bertem opgeladen en terug neergepoot achter de garage van Jespers. Er werd zelfs een tweede gelijkaardig hok naast gezet, want de fusie had bij beide teamgenoten het vuur serieus aangewakkerd. Ze waren van plan om er echt voor te gaan. De duiven werden bijeengebracht, de verworven kennis werd samengelegd en er werden heel wat uren gemolken en overlegd hoe ze samen bij de betere liefhebbers konden geraken.

Marie die al heel haar leven geïnteresseerd was in natuurproducten en alternatieve geneeswijzen, kreeg de kans om haar droom te realiseren en installeerde een "Natuurwinkel" bij de garage van Herman. Een niet onbelangrijk detail in de loop van het verhaal.

2003

De duiven floreerden op de nieuwe hokken, er werd nog wat vertimmerd, de bestaande paardenstal werd ook verbouwd tot duivenhok. Kortom ze waren helemaal klaar voor de rush naar de top. Alleen hadden ze daar niet de duiven voor, zo slim waren ze al geworden door de jaren en de ervaring. Ze hadden wel een behoorlijke basis met o.a. een kleindochter van de 20 van Gommaar Verbruggen via Ysschol-Janssens, een Rosse duiver van Sylvain Vandevelde, de Jarnacduivin via Frans Vanden Bergh, maar ze wilden naar de absolute top en daarvoor wilden ze (nog) betere duiven. Ze zouden zich dus eens een beetje pijn doen en op zoek gaan naar de echte goede duiven. Maar weeral: hoe begin je daaraan? Internet was nog niet wat het nu was en dus moesten ze het hebben van de geschreven bronnen: kranten, boeken, catalogen, verkoopprogramma's, brochures... noem het maar. Maar "papier is geduldig" zegt het spreekwoord, dus besloten ze om niet te veel naar de barnumreclame te kijken en zich integendeel enkel te laten leiden door topuitslagen van hokken die jaar na jaar aan de absolute top meedraaiden. Dat jaar bestudeerden ze met name de "Olympic Special", het Olympiadeboek van "De Duif" tot in de details, van voor naar achter en van achter naar voor. Ze vergaapten zich aan de mooie foto's, lazen met ontzag de stamkaarten en uitslagen... en trokken hun conclusies. Er bleven uiteindelijk drie namen overeind: Jos en Jules Engels, Dirk Van Dyck en Gaby Vandenabeele. Niet toevallig hokken die consistent opgebouwd waren in de lijn van vooral één superduif. Het was ook tekenend voor hoe hoog ze de lat wilden leggen.

De uiteindelijke keuze viel op Dirk Van Dyck omdat die duiven de mooiste ogen hadden... En of het een goede keuze geweest is...

De Kleine Dirk, een "Dyck" van een duif

In april 2003 stonden ze bij Dirk Van Dyck op de stoep. Zowel Johnny als Herman zijn dik tien jaar later nog onder de indruk van de gemoedelijkheid en eenvoud waarmee Dirk hen ontving. Ze kregen warempel alle toppers in de hand: de Kannibaal, de Rambo, de Bourges. "Toen wisten we het zeker," zegt Herman, "we keken naar elkaar en knikten: met die duiven kunnen we komen waar we willen komen."

Bij de vier duifjes die ze toen meenamen zat een wereldduif: een kleine blauwe duiver met ring 6086339-03, een kleinzoon van de Bourges, 2 nat. Bourges en volle broer van de Kannibaal himself. Het was geen grote duif en dus doopten ze hem "Kleine Dirk" (niet te verwarren, maar in kwaliteit wel vergelijkbaar met die andere "Kleine Dirk").  Er werd in 2004 volop gekweekt van de Kleine met alle duivinnen waar volgens hen mogelijke kweek in zat. En het was meteen bingo: reeds in 2004 won Dora 22 nat. Argenton van 23078 jonge duiven. Moeder van Dora was de "Oude duivin van 98", 2272231-98, een dochter van de Rosse (Sylvain Vandevelde) x de Jarnacduivin van Frans Vanden Bergh.

Het goede nieuws

En weet u wat het goede nieuws was? De Kleine Dirk gaf met alle duivinnen meer dan bruikbare duiven. Je ziet dit op het schema: de genoemde Dora, Diamond Lady, Nice, de Oude Ring 475, allemaal van 2004 en alle vier geven ze in de volgende generatie nationale topduiven:

  • Speed Girl, 6 nat. Guéret 2953 yl
  • Hercules: 3 nat. La Souterraine 21258 jo. d.
  • Bourgeske, 17 nat. Bourges 26894 jo. d.
  • Babe , 14 nat. La Souterraine 21258 jo. d.
  • de 410, 16 nat. Argenton 23900 jo. d.

Allemaal kleinkinderen van de Kleine Dirk en dit uit 4 verschillende lijnen...

Maar de beste koppeling - voorlopig althans - was toch met de Oude Duivin van 98. Enkele kinderen hieruit werden meteen naar de kweek verwezen om een bredere kweekbasis te hebben en om geen tijd te verliezen. En dan hebben we het o.a. over de Terminator, de Phoenix, Bauer, Mysterie. Ook dit hadden Johnny en Herman goed bekeken, want kinderen hieruit zorgden weer voor spetterende resultaten

  • Marina, 13 nat. Argenton 20844 jo. d.
  • Bliksem, 15 nat. Bourges 31824 jo. d.
  • 7 nat. Argenton 19303 jo. d.
  • Mirage, 3 nat. Bourges 30748 jo. d.
  • Mirage, 3 nat. argenton 22442 jo. d.

Die twee laatste staan op conto van één weergaloos duifje: de Mirage 2035010-10, ondertussen zelf al vader van 9 nat. Argenton 20383 jo. d.

Fleur

Een duivenmelker heeft niet snel het gevoelen dat hij nu wel genoeg goede duiven heeft. Bij Jespers-Vanderwegen was dat niet anders. Als trouwe lezers van De Duif, keken ze nog al op naar ene Ad Schaerlaeckens en in het bijzonder naar de resultaten die hij bij gelegenheid wel eens bezingt in zijn rubriek. In 2005 trekt Johnny Vanderwegen zijn stoute schoenen aan en belt met AS. Althans dat was de bedoeling, maar hij heeft de echtgenote van AS aan de lijn. Johnny legt uit dat hij een jonge melker is uit België en graag aan wat duiven van AS zou komen. Mevrouw Schaerlaeckens pepert het er bij Ad in dat hij die "jonge gast" uit België moet helpen. Er wordt een afspraak gemaakt voor na het seizoen 2005 en dan kunnen Johnny en Herman wat van de vliegers komen halen aan een acceptabele prijs. Uiteindelijk nemen ze 4 platte jongskes mee en 8 eitjes van de jaarlingen. Wanneer achteraf blijkt dat daar het groot lot tussen zit, is die investering natuurlijk snel goedgemaakt... En dat groot lot zat ertussen, in de vorm van een wonderduivin Fleur, 2266436-05 (Belgische ring), die kleindochter was van Ace Four én van Home Alone (zelf ook weer een zoon van Ace Four). En dan heb je bij AS wel van de goede lijn mee natuurlijk.

Vliegen en kweken

De kinderen uit de koppeling Kleine Dirk x Fleur zijn van een ontzettend hoge gemiddelde kwaliteit met daarbij absolute toppers voor de vlucht en voor de kweek. Want het sterke aan die Kleine Dirk is dat hij zo gemakkelijk doorgeeft ook in tweede en derde generatie... zeker in combinatie met Fleur.

Reeds in 2006 kweken ze uit het nieuwe koppel de 500-duivin die drie nationale top-10 duiven geeft:

  • Mira, 9 nat. La Souterraine 21258 jo. d.
  • "082", 5 nat. Bourges 30748 jo. d.
  • Ramona, 3 nat. La Souterraine 9415 d.

Maar omdat je niet alles op het kweekhok kunt blijven zetten, gaan ze ook spelen met de rechtstreekse kinderen uit Kleine Dirk x Fleur. De resultaten zijn verbluffend:

Nathalia vliegt:

  • 4 nat. Bourges 31824 jo d.

en is moeder van

  • 5 nat. La Souterraine 21272 jo. d.

De F16, 2036016-08 wint

  • 6 nat. Argenton 25583 jo. d.
  • 8 nat. La Souterraine 21271 jo. d.

Lady Fleur wint

  • 2 nat. Bourges 30748 jo. d.
  • 25 nat. Argenton 22442 jo. d.

Drie directe kinderen van Kleine Dirk x Fleur vliegen dus samen 2, 4, 6 en 8 nationaal van meer dan 20.000 duiven. De onpare plaatsen laten ze voor de kleinkinderen...

Kleinkinderen van Fleur winnen met name:

  • 1 nat. La Souterraine 9815 yl.
  • 3 nat. La Souterraine 19155 jo. d.
  • 5 nat. La Souterraine 21272 jo. d.
  • 9 nat. Argenton 20383 jo. d.

Kortom de weelde kan even niet op... of toch?

Noodlot

De Oude Duivin van 98 was door haar leeftijd uit de roulatie geraakt, dus werd in Holsbeek 100% de kaart getrokken van het wonderkoppel Kleine Dirk x Fleur. Herman en Johnny zaten op rozen met zo een wonderkoppel tot ... Fleur op een doodgewone doordeweekse dag dood ligt op het hok.

Johnny die haar op het hok vindt, weet met zichzelf geen raad: eerst maakt ongeloof zich van hem meester  - ze was amper 5 jaar oud dus kan dat toch niet... - maar daarna dringt het tot hem door: Fleur is dood en daar helpt geen bemoederen meer aan... Ze zijn er het hart van in.

Ze zijn nog terug geweest naar Ad, maar ook hij kon hen niet op bestelling een nieuwe Fleur bezorgen. Ze zijn zo zeldzaam die echte goede.

Tot overmaat van ramp, gaf de Kleine Dirk er in het najaar van 2011 ook de brui aan en bevruchtte geen enkel eitje meer. "Als dat vandaag zou zijn, zouden we daar ongetwijfeld anders mee omgaan en alles in het werk stellen om die terug op dreef te krijgen met hormonen of zo, maar toen hadden we iets van: dan komt dat er ook maar bij," zucht Herman Jespers.

Uiteraard werden alle nog beschikbare kinderen van Fleur en Kleine Dirk naar het kweekhok verwezen, waaronder Lady Fleur en Bellefleur, beide van het rampzalige jaar 2010. Bellefleur is overigens de moeder van Nadetta die in 2014 de nationale palm uit La Souterraine I naar Holsbeek vloog.

Maar Nadetta had ook een vader, en dat is weer een ander verhaal.

Vandenabeele

Stilstaan is achteruitgaan, dat weten ook de grootste kampioenen. Op zoek naar bloedverversing voor hun succesrijke stam gingen Herman en Johnny opnieuw te rade bij Dirk Van Dyck. Eerlijk als goud, raadde Dirk hun aan om op zoek te gaan naar "sterkere" duiven en hij wist hun te vertellen dat de Bliksemlijn van Gaby Vandenabeele super goed pakte op de Kannibaalsoort. En als voorbeeld noemde hij de Ballon die voor Kristiaan Hennes 1 semi-nat. Argenton won tegen 3144 duiven. De Ballon is langs vaderskant Kannibaalsoort en langs moederskant een kleinzoon van de Bliksem. Ook Gaby wist dat en haalde er bij Hennes een viertal terug uit de ouders van de Ballon. Met succes overigens, want uit een broer van de Ballon kweekt hij zijn beste racer van het moment, de Benji (1 prov. Bourges 2899 d., 1 prov. Argenton 717 d., 2 prov. Bourges 1661 d., 3 prov. Vierzon 8394 d., 4 nat. zone Châteauroux 4503 d., 8 prov. Fontenay 7568 d. enz.)

Zo kwamen er dus eerst de duiven van clubgenoot Hennes en daarna de directe van Dentergem. In totaal kwamen er 19 directe van Gaby, waaronder 8 uit de Rudy.

Eén daarvan is dus Nero, 3070199-11, vader van Nadetta, de nationale winnares. Nero is een kleinzoon van de Bliksem, uit een vaste koppeling bij Gaby: Nesten x Tamara.

Ook Ramona is zo een succesverhaal uit de koppeling Vandenabeele x Kleine Dirk. Ramona wint o.a. 3 nat. op diezelfde La Souterraine tegen 9415 jaarduiven. Haar vader is Ronaldo, een zoon van Rudy x Kim, en moeder is de al genoemde 500-duivin, een van de eerste jongen uit de wondere koppeling Kleine Dirk x Fleur.

Of verkiest u Dinace 2035718-12 die 4 nat. zone wint van Argenton tegen 6630 duiven en 4 nat. Guéret wint tegen 16988 duiven. U raadt het: Vandenabeele x Jespers-Vanderwegen. Vader is René, een zoon van - weeral - Rudy nu met Renate, moeder is Dina, een ingeteelde uit zoon x dochter Kleine Dirk.

Dan is er ook de 406, uit een zoon Kleine Dirk met een dochter Lloyd-Tamara van Gaby, die 7 nat. Argenton wint tegen 19303 jonge duiven.

En zo kunnen we nog even doorgaan. Het mag duidelijk zijn: we hebben het laatste nog niet gezien uit de succescocktail van de Bliksemsoort Vandenabeele met het beste uit de Kleine Dirk.

Jonge duiven

Jespers-Vanderwegen zijn gedoodverfde jongeduivenspecialisten. Elk jaar kweken ze er een 150-tal voor zichzelf en bereiden die voor op de nationaals volgens een schijnbaar heel klassiek schema. Waarom zou je het immers moeilijker maken als het ook volgens een algemeen erkend systeem gaat. De jonge duiven worden verduisterd tot de langste dag en dan bijgelicht tot Guéret om ze in de pluimen te houden. De geslachten worden gescheiden vanaf Soissons (200 km) en op de schuifdeur gespeeld. Voor het inmanden mogen ze een uur bijeen en bij thuiskomst tot 's avonds. Simpeler kan het niet... Om onderling paren te voorkomen is de beste remedie de duiven elke week mee te geven. Zeker duivinnen kunnen dat aan.

"Wat doen jullie dan zo anders zodat jullie sommige nationaals gewoon wegspelen? Neem nu die fameuze Bourges in 2010 waar jullie tegen 30748 jonge duiven 2, 3 en 5 winnen... of La Souterraine van 2008 met 3, 5, 8, 9 en 14 nationaal tegen 21258 jongen... Alles bij elkaar minstens 20 keer top 10 nationaal in de voorbije 10 jaar, zowat 40 keer prijs per duizendtal...?"

Johnny en Herman bekijken elkaar om te zien wie gaat antwoorden. Johnny probeert het samen te vatten: "Het is uiteraard op de eerste plaats een kwestie van kwaliteit van duiven maar er dan ook veel voor doen..." Over die kwaliteit van duiven hebben we het al gehad. Je moet natuurlijk het geluk hebben om dergelijke superlijn op het hok te treffen. Er zijn genoeg voorbeelden van liefhebbers die hun hele leven investeren in duiven van de beste hokken en succesrijkste lijnen, zonder ooit een superkoppel te treffen. Maar wat betekent dat "er veel voor doen" dan specifiek voor de tandem.

Geen maniak

Herman en Johnny zijn veel bezig met de duiven, maar zijn er zeker geen slaaf van. Poetsen is er bijvoorbeeld minimaal. Daarmee win je geen prijzen, denken ze. Wat niet betekent dat ze een loopje nemen met hygiëne. Na elke vlucht worden de duiven (en de drinkpotten) ontsmet met een product van de veearts. Er wordt overigens veel vertrouwen gesteld in de veearts dr Mertens. Tijdens het seizoen worden de duiven zowat om de twee à drie weken onderzocht en zelfs vaker als ze twijfelen of als de resultaten niet helemaal voldoen. Dat betekent ook dat ze nooit op eigen initiatief kuren of medicatie verstrekken.

Ze rekenen ook op wat de veearts hun aanraadt of meegeeft om de duiven na een zware halvefondvlucht snel te laten recupereren: dit kunnen elektrolyten zijn of aminozuren. Werk voor een vakman vinden ze. Wat niet belet dat ze hun duiven daarnaast heel wat meer meegeven dan graan en water.

Voeren een kunst?

Over voeren zijn de meningen tussen kampioenen ook vaak erg uiteenlopend. Bij Jespers-Vanderwegen worden de jongen gespeend op pure kweekmengeling. Als ze buiten komen en de slagpennen volgroeid zijn, wordt overgeschakeld op half kweek, half zuivering. Bij de aanloop naar de nationaals krijgen ze startmengeling van Matador en dit tot 200 km. Die startmengeling is licht eten. Opvallend is dat ze maar één keer per dag eten krijgen. Dat is 's morgens na de training. Ze krijgen dan wel eten à volonté, en wat blijft liggen eten ze wel op doorheen de dag. Vanaf de kleine halve fond krijgen ze hetzelfde voersysteem maar nu met Turbo van Matador. In de periode van de jongeduivenvluchten wordt wel zorgvuldiger gevoederd, tot drie keer per dag om de benzinetank zo vol mogelijk te hebben.

Het voer wordt wel regelmatig verrijkt met diverse plantaardige oliën die ze dan uiteraard betrekken uit de natuurwinkel van Marie. Verder komen er diverse bekende duivenproducten op het menu: Naturaline van Natural, Avidress, Blitzform en Usnegano van Rohnfried, Recovery van Koehoorn, Vi-Spu-Min van Backx om de voornaamste te noemen.

"Zijn er dan wel genoeg dagen in de week om dat allemaal te verstrekken?" willen we weten. "Dat is inderdaad soms een probleem," geeft Johnny toe. "We zijn zo bezorgd dat de duiven echt op geen enkel vlak iets te kort komen, dat we misschien geneigd zijn om te veel van het goede te geven en dat is ook weer niet goed. Maar we hebben een goede adviseur in huis ook he..." En daarmee doelt hij op zijn moeder die de Natuurwinkel open houdt maar ook erg goed belezen en ervaren is over alles wat natuurlijke middelen zijn en over alternatieve geneeswijzen...

Brandstapel

"Mijn ma is geen gewone he," gaat Johnny verder (en Herman lacht), "Als ze in de Middeleeuwen had geleefd, dan was ze al lang op de brandstapel gezet als heks of zo. Alles wat maar enigszins verband houdt met kruiden, edelstenen, aardstralen, maanstanden en zonnewendes en noem het maar, ligt binnen haar interessesfeer. Ze kent er dan ook heel wat van."

"En of ze dat dan ook ten dienst stelt van de duiven?" willen we verder weten. "Eigenlijk trekt ze zich van de duiven zelf niet veel aan, maar ze geeft wel tips over alle mogelijke natuurproducten." Zo maakt Marie bijvoorbeeld een kruidenmengsel in poedervorm dat ze vaak over het eten verstrekken. Johnny die onze belangstelling opmerkt, gaat er gauw even de emmer met het kruidenmengsel bijhalen. Het poeder riekt heerlijk, bijna bedwelmend. Dit kan niet slecht zijn is mijn eerste indruk. "Maar of ze niet bang zijn om wat verkeerd te geven nu blijkt dat het dopingreglement van de KBDB niet zo glashelder is als het zou moeten?". "We hebben ons die vraag ook gesteld" beaamt Herman, maar de mensen aan wie we het vroegen stelden ons redelijk gerust. Natuurlijke middelen voor mensen zouden in principe geen verboden stoffen mogen bevatten..."

Een product uit de Natuurwinkel dat ze ook royaal gebruiken is rodebietensap. Meestal doen ze dit in geconcentreerde vorm over het eten, dat ze dan weer droog maken met het kruidenmengsel of biergist of mineraal poeder. Er is weinig in de winkel van Marie dat ze niet proberen: Bulgaarse yoghurt, lookpoeder, bessensiroop, appelazijn, honing, propolis, spirulina en chlorella... En blijkbaar varen de duiven er wel mee want ze blaken van gezondheid en overrompelen meer dan eens de nationale vluchten.

Vertroetelen

Bij de afronding van het gesprek herhaalt Johnny nog eens dat je er veel moet voor doen, er veel mee bezig zijn. "Ik vertroetel mijn jonge duiven," verklapt hij. Concreet betekent dat onder andere dat hij ze individueel behandelt als waren het topatleten. Alle vliegduiven - en dat zijn er dus nogal wat - worden ten huize Jespers-Vanderwegen minstens eens per week en liever nog twee keer per week individueel in een warm bad gewassen en de spieren gemasseerd. Johnny is ervan overtuigd dat het goed is voor de duiven, goed voor het herstel, goed voor het afdrijven van de verzuring en goed voor de doorbloeding. Als je de resultaten ziet, durf je hem wel niet tegenspreken.

Wat ze ook doen is tijdens het vliegseizoen de duiven tot driemaal in de week oogdruppels toedienen. "Doen we het niet, dan hebben we wel eens last van het vliesje", merkt Herman op, "zeker als het weer niet optimaal is." Hun hokken die wel diep zijn, maar langs voor open zijn, zouden daar wel eens een beetje schuld kunnen aan hebben. 

Twee kapiteins

"Wie bepaalt eigenlijk de algemene koers?" willen we ten slotte weten... "is er iemand baas boven baas?". Volmondig bevestigen ze dat alles in overleg gebeurt, wat niet wegneemt dat er wel eens een verschil van mening kan zijn. Maar daar komen ze als goede partners wel uit. "Taakverdeling?" vragen we verder. "Ja dat wel, anders lukt het niet als je de hele tijd voor elkaars voeten loopt," zegt Johnny. "Maar het grappige is dat we elkaar niet vertrouwen, maar in de positieve zin van het woord he. Als Herman de jaarduiven verzorgd heeft, dan kan ik het niet laten om eens binnen te lopen om te zien of er niks vergeten is, of ze alles hebben..." "En omgekeerd he," haast Herman zich om aan te vullen.

Het is duidelijk dat deze vader en (stief)zoon elkaar meer dan gevonden hebben om samen het allerhoogste te bereiken in de duivensport. Laat het dan als "jongeduivenspecialisten" zijn! "Nadoen!" zeg ik dan.

Foto's nog toevoegen

 

Kleine Dirk 6086339-03, rechtstreeks van Dirk Van Dyck, Zandhoven. Hij is een kleinzoon van de 2 nat. Bourges, een volle broer van de Kannibaal. De Kleine Dirk is een stamvader zoals je er maar één om de 10 jaar tegen komt. Onvoorstelbaar wat die gegeven heeft en nog geeft tot in derde en vierde generatie.

Fleur 2266436-05, als eitje meegebracht van Ad Schaerlaeckens. Ingeteeld naar Ace Four.

Samen met de Kleine Dirk gaf ze in eerste generatie 2, 4, 6 en 8 nationaal tegen gemiddeld meer dan 20.000 duiven. In tweede en derde generatie komt daar nog bij 1, 3, 5, 5, 6, 9 enz. nationaal. Wonderduiven... ze bestaan.

Ronaldo 3070189-11, een zoon van de Rudy van Vandenabeele en reeds vader van diverse toppers in Holsbeek o.a. Ramona die 3 nat. La Souterraine 1 vliegt.

Mirage 2035010-10

Ongetwijfeld de beste van het hok. Hij vliegt met twee weken tussen 3 nat. Bourges van 30748 duiven en 3 nat. Argenton 22442 duiven. Moeder is Mysterie, een dochter van de Kleine Dirk x de Oude Duivin van 98; vader is de Nieuwe Dirk, een directe van Dirk Van Dyck. Een volle broer van de Mirage vliegt overigens 2 nat. Guéret van 11894 duiven. Als ze hun dagje hebben, is er niet tegen te vliegen.

Er is geen betere foto van Nadette. Best niet te groot plaatsen wellicht en niet te dicht bij de andere foto's, want geen goede kwaliteit

Nadette 2006488-13

Kruising Vandenabeele x Bellefleur, een dochter van het droomkoppel Kleine Dirk x Fleur.

In 2014 won ze 1 nat. op de eerste La Souterraine tegen 9815 jaarduiven. Haar hokgenote Ramona, ook Vandenabeele x dochter Kleine Dirk x Fleur, won toen de 3de nationaal.

Over zijn moeder - kruidenmengster - die de Natuurwinkel runt, zegt Johnny lachend: "Als ze in de Middeleeuwen had geleefd, was ze al op de brandstapel beland..."
Maar dat ze in de winkel alles vinden wat de duiven nodig hebben, is wel een feit.

Dat je niet over luxueuze villa's moet beschikken voor je duiven, bewijst dit simpele jongenhok: van voor helemaal open in draad, wel diep genoeg zodat de duiven uit de tocht kunnen blijven. De duiven vliegen er keihard op...

De jonge duivinnen zitten tijdens de week heel krap behuisd op stokken. Dat belet ze niet om snel naar huis te komen blijkbaar.

Heeft DE DUIF een andere foto van de mannen? Dit is een "gepikte" van Internet. Had geen goede camera bij en ze hadden zelf geen foto's...

Johnny Vanderwegen en Herman Jespers, al 10 jaar lang dominant op de nationale jongeduivenvluchten. Sinds kort spreken ze ook hun woordje mee bij de jaarlingen en wellicht straks ook bij de oude duiven. Met zo een superieure duivenlijn kan het niet misgaan.

Hits